dissabte, 18 de desembre del 2021

7.1. LECTURA DE TIRANT LO BLANC

Llegiu una versió íntegra i adaptada de l'obra com la que trobareu en l'editorial Laertes o Vicens Vives.

Per introduir l'obra, treballarem a classe algunes característiques fonamentals:

  1. - L'autor: Joanot Martorell i la influència del Tirant en obres posteriors.
  2. - Diferencia entre llibres de cavalleria i novel·la cavalleresca.
  3. - La realitat que es mostra en el Tirant.
  4. - Tirant i el Quixot.
  5. - El nom de Tirant.
  6. - La llengua, estil, refranys.
Cada fila de classe explica aquestes característiques que podreu trobar resumint els documents que teniu en aquest enllaç. 

TREBALL INDIVIDUAL

1. Els episodis de la novel·la que parlen de batalles contribueixen a donar versemblança a la novel·la, és a dir, que tot i no haver passat en la realitat la història que ens relata Joanot Martorell podia haver succeït. D’una banda, les accions se situen en llocs reals que Joanot Martorell havia visitat al llarg de la seua vida, per tant, estan descrits amb molt de detall i aquest fet afavoreix la fàcil identificació de les localitzacions per part dels lectors. Dibuixeu en un mapa els viatges de Tirant i indiqueu els llocs on ocorren les batalles i on desenvolupa la seua vida cortesana. Comproveu que existeixen en l'actualitat o bé com s'anomenen ara.

2. ELS PERSONATGES

Connecteu les descripcions següents amb el nom dels personatges a qui es refereixen. Afegiu algun detall més que els acabe de caracteritzar físicament i psicològicament:

Tirant / Plaerdemavida / Viuda Reposada / Emperadriu   / Emperador  / Diafebus  /   Comte de Varoic / Estefania / Hipòlit  /  senyor d’Agramunt

- Demana ajuda a Tirant per poder alliberar el seu imperi del setge dels turcs
- Company de Tirant en totes les campanyes militars. I confident de Tirant del seu amor per Carmesina.
- Jove cavaller bretó que lluitarà per salvar i l’Imperi Grec de tota amenaça. Enamorat tímid de Carmesina.
- Escuder de Tirant, enginyós i ben plantat, objecte de les fogoses passions de l’emperadriu, amb qui acabarà casant-se una vegada mort l’emperador
- Valent cavaller, cosí de Tirant, nomenat rei de Fes i desposat sense esperar-ho amb Plaerdemavida     
- Filla del duc de Macedònia, íntima amiga de Carmesina i enamorada de Diafebus, amb qui manté un romanç del qual ella va prendre la iniciativa.
-Dona fogosa, encara que ja major, que arribarà fins i tot a segrestar el jove Hipòlit per tal d’aconseguir el seu amor
- Dida de la princesa Carmesina que, aprofitant-se de la ingenuïtat d’aquesta i de Tirant, no para de tramar argúcies per desunir-los.
- Cavaller anglés que als 55 anys fingeix la pròpia mort i es retira a la vida contemplativa. Alliçona Tirant sobre l’orde de cavalleria.
- Donzella de Carmesina, intermediària dels amors entre aquesta i Tirant. Al final es casa amb el senyor d’Agramunt, encara que abans havia flirtejat amb altres cavallers
- Bella princesa de catorze anys, protagonista junt amb Tirant, de galanteries, jocs de paraules, cites clandestines, enganys i escenes eròtiques, que acabaran en matrimoni secret.
  • I en relació al personatge de Tirant lo Blanch, constatem que es tracta d’un heroi humà, és a dir, Tirant és un cavaller molt valent i que sol eixir vencedor de totes les gestes en què pren part, però al mateix temps és un personatge de carn i ossos. En quins aspectes es veu aquesta característica al llarg de la novel·la? 
  • Quines qualitats cavalleresques mostra Tirant?
  • La resta de personatges també se’ns mostren imperfectes, plens de traumes, de frustracions i rics en matisos psicològics. Expliqueu moments de la novel·la on destaquen aquests aspectes d'alguns personatges.
3. TIRANT EN L’AMOR I L’EROTISME
  • Al Tirant l’amor esdevé tan important com els fets cavallerescos i militars. De fet, el mateix Tirant demana que a la seua tomba aparega una inscripció que certifica aquesta afirmació:
 “Ací jau Tirant lo Blanch, mort per molt amar”
L’actitud de Tirant, tan valerosa en la batalla, contrasta amb les febleses que mostra en el terreny amorós. Tirant esdevé una persona insegura plena de pors, que ni es decideix ni s’atreveix a portar la iniciativa en els jocs amorosos amb Carmesina, la princesa de qui està profundament enamorat.
Joanot Martorell ens presenta un heroi que se sent perdut en el pla amorós i arriba a esclatar en vives llàgrimes, sanglots i sospirs fins a resultar ridícul. Així, Tirant necessitarà l'ajuda d’un tercer personatge per aconseguir triomfar també en l’amor. De quin personatge es tracta i com l'ajuda?
  • Com és la relació entre Tirant i Carmesina? Creus que és una obra que  es podia considerar masclista o feminista? Per què? Quin paper tenen les dones: de submissió o són les que prenen les decisions? Explica-ho amb algun exemple de la novel·la.
  •  Per què Tirant abaixa els ulls després de confessar a la princesa que està enamorat?
  • Com qualificaries la reacció de la princesa després de mirar l’espill?
  • Per què penses que Plaerdemavida prepara l’escena del bany? Creus que obté el seu objectiu?
  • Per què creus que Carmesina pensa que Tirant abans preferiria ser rei que estar amb ella? 
  • Com convenç Plaerdemavida a Tirant per a què es gite al llit de Carmesina? 
  • Per què ha de fugir Tirant? Com fuig de la cambra de Carmesina? Com acaba la fugida? 
  • Consideres que Tirant és una novel·la eròtica? Per què? Detalla-ho amb algun exemple del que ocorre. 
4. Ressenya: destaca el que t'ha interessat més dels temes plantejats i del context sociohistòric. Compara l'obra amb altres novel·les de cavalleria o cavalleresques i explica les coincidències i diferències que hi trobes.

TREBALL EN GRUP

Es presentarà el 15/2/22

Seleccioneu un fragment de l'obra per representar-lo. Repartiu-vos els personatges i prepareu una dramatització. Prepareu el vestuari, la música, l'escenari i l'attrezzo. Podeu trobar els episodis de Tirant i l'explicació de l'adaptació en aquest enllaç

Capítols seleccionats del Tirant

ADAPTACIÓ DRAMATITZADA: Ací teniu uns episodis que podeu adaptar en 3 grups de 10. Trieu una de les 3 parts per fer una adaptació al valencià i la societat actual. Com actuarien hui en dia Tirant, Carmesina, l’Emperador, Diafebus, Estefania, l’Emperadriu, Hipòlit, la Viuda Reposada, Plaerdemanvida?

Per a fer l’adaptació, cada grup:

  • Trieu un dels 3 episodis i el personatge que interpretareu

  • Adapteu la situació i el text a l’actualitat: punts de contacte de l’obra, temes que es tracten (lleialtat, amistat, amor, timidesa, heroisme i lluita per salvar el món). També poden canviar els llocs (València, Ucraïna, un país africà...) i la missió que té Tirant. Quin seria hui en dia l’equivalent a un cavaller que pot salvar el nostre món? Científics que treballen per erradicar malalties, metges, voluntaris ONG que salven refugiats com el de l’Open Arms, mediadors de conflictes… L’espill que Tirant mostra a Carmesina podria ser un mòbil on ella es veja reflectida.

  • Escriviu el vostre diàleg. Es poden afegir personatges, canviar les paraules que es vulguen sempre que es mantinga el sentit

  • Prepareu vestuari (roba, atrezzo) i escenografia (objectes, música)

  • Assaig (no cal memoritzar el paper, però sí saber el que diria i faria cada personatge, també pot haver-hi un personatge-narrador que presente l’escena).

  • Representació i gravació 

 

EPISODIS (Versió modernitzada):

1r episodi: Tirant arriba a Constantinoble i s’enamora de Carmesina.

2n episodi: Tirant malalt d’amors. Diafebus, confident i mitjancer de Tirant.

3r episodi: Tirant declara el seu amor a Carmesina. 


Podeu inspirar-vos en la pel·lícula que es va fer versionant el Tirant i que podeu veure fins al minut 19, quan Tirant es declara a Carmesina en aquest enllaç  i també podríeu aprofitar la música del Tirant interpretada per la Capella de Ministrers

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada