dimarts, 25 de maig del 2021

C3. Ruta literària pel Cabanyal


Preparem un itinerari pels carrers del Cabanyal-Canyamelar i el seus voltants assenyalant-lo en un mapa de Google. Seguim la següent seqüència d'activitats:

Preparem un itinerari pels carrers del Cabanyal-Canyamelar i el seus voltants assenyalant-lo en un mapa de Google. Seguim la següent seqüència d'activitats:

1r) En grups de 3, participeu en el mapa compartit de Google maps i busqueu el carrer que porta el nom de l'autor/a valencià/na que us ha correspost. Ací teniu enllaços d'interés per a completar la vostra informació: Vicente Blasco Ibáñez: centenari (Flor de mayo), Isabel de Villena, Eiximenis, Eduard Escalante, José Benlliure, Eugenia Viñes, Carles Ros, José Ballester Gozalvo, Lluís Despuig.

Grups i ordre de la ruta:

  1. Vicente Blasco Ibáñez: Lorena, Esther, Maria, Isabel
  2. Eiximenis: Eva, Gabriela, David
  3. Eduard Escalante: Rubén, Jose, Raül P.
  4. José Benlliure: Aitana, Claudia, Paula P.
  5. Eugenia Viñes: Kevin, Raül A., Arnau
  6. José Ballester Gozalvo: Diego, Jorge, Pedro
  7. Isabel de Villena:  Paula R., Ana, Mireia
  8. Carles Ros: Toni, Damián, Pepe B.
  9. Lluís Despuig: Xavi, Isaac, Víctor






2n) Indiqueu en el mapa el lloc on es troba el carrer del vostre autor/a amb un marcador de color roig fort.

3r) Inserteu en el marcador del carrer informació sobre l'autor/a, les seues obres i una imatge que represente l'autor/a per tal de fer un dibuix. Recordeu incloure la bibliografia consultada. Feu un codi QR amb aquesta informació per insertar-la en el mapa. Imprimiu el codi QR per pegar-lo al costat de la placa del carrer que porta el nom del vostre autor.

4t) Busqueu un text de l'autor/a i seleccioneu un fragment per a llegir-lo en el seu carrer i gravar un vídeo. 

5é) Presentació a classe de la informació que heu inclòs al mapa per tal de concretar l'itinerari.

 6é) Realització de la ruta pels carrers seleccionats dimecres 16 de juny, lectura dels textos, fotos i gravació en vídeo de l'activitat. Durant la ruta, penjareu en Instagram les vostres imatges (fotos, dibuixos i vídeos) amb l'etiqueta #cabanyalserpis. Entrevistareu a algun vianant per preguntar-li què sap sobre el personatge que dona nom al carrer. Compartireu amb ell si vol el QR amb la informació que heu seleccionat sobre l'autor/a. Pegareu el codi QR al costat de la plaça on pareix el nom del carrer

Blasco Ibáñez, en la seua novel·la Flor de mayo de 1895 ens va deixar la següent descripció del Poble Nou de la Mar, hui Cabanyal-Canyamelar: 

"Amontonábase en el fondo los edificios del Grao, las grandes casas donde están los almacenes, los consignatarios, los agentes de embarque, la gente de dinero, la aristocracia del puerto. Después, como una larga cola de tejados, la vista encontraba tendidos en línea recta el Cañamelar, el Cabañal, el Cap de França, masa prolongada de construcciones de mil colores, que decrecía según se alejaba el puerto. Al principio eran fincas de muchos pisos y esbeltas torrecillas y en el extremo opuesto, lindante con la vega, barracas blancas con la caperuza de paja torcida por los vendavales."

Comenteu el conte, que va escriure Blasco Ibáñez en la seua etapa inicial en valencià, i que trobareu en el següent enllaç. Indiqueu el tema, el gènere, els principals recursos i figures retòriques, compareu-lo amb altres obres que conegueu i pugeu-lo a Aules.

En la porta del cel



Per saber més sobre la història del Cabanyal, podeu consultar aquesta web: Cabanyal històric

Alguns edificis singulars del Cabanyal que podem fotografiar durant la ruta:

No hem d’oblidar-nos d’altres edificis que han format part del patrimoni del Cabanyal i que últimament s’han salvat de l’espoliació a què ha estat sotmès el barri. Es tracta  de la Casa dels bous i de la Llotja del peix, el Casinet, l'antic escorxador, la Fabriqueta (edifici en el qual es venien licors a la menuda), l'actual Biblioteca de la Reina i el Museu de l’arròs, la casa de Blasco Ibáñez. Les torres Miramar (com la del C/Escalante, 205) foren construïdes sobre els habitatges, des de les quals es podia veure la mar, tot i que no eren torres de caràcter defensiu. Servien històricament per a portar a terra notícies dels pescadors, abans que arribaren les barques, notícies de tornada per als familiars i de peix per al mercat. 

DURANT LA RUTA:
  • Feu fotos de le plaques dels carrers amb els noms dels autors/res i dels edificis emblemàtics pels quals passarem durant la rutales cases modernistes i dels detalls de la façanarajoles, taulells ceràmics, balcons, els motius florals, els ornaments, les balustrades, les reixes, els reixats, els miradors, les portes de fusta singularment llaurades, les motllures, les flors i les sanefes. Ací teniu una web on apareixen fotos amb aquests detalls com a mostra: Tocar el Cabanyal.


Veiem un exemple de ruta literària com la que férem d'Estellés en aquesta web amb el Google maps. En el nostre mapa editarem la informació i les imatges en cada marcador amb un codi QR. En els punts assenyalats s'aturarem per llegir allò més destacat, fer fotos i vídeos i deixar el codi QR pegat al costat de la placa del carrer. 


En aquest mapa heu d'introduir la nova ruta desl autors/res que treballarem:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada