dissabte, 16 de gener del 2021

A. Conferència en línia

Participarem en la IV Conferència en Línia per a la Promoció del Catalàorganitzada des de la Universitat de Cambridge tindrà lloc al centre virtual de conferències de la Xarxa Vives d’universitats del 24 de gener al 28 de febrer de 2021.

Seguiu el congrés en les xarxes Twitter i Instagram: @encatalavives

 

Ací teniu una mostra de la nostra participació el curs passat: 


El format es divideix en tres seccions en les quals participarem amb diferents activitats: llengua, cultura i l’apartat lúdic: Catalan’s Got Talent!

Revisarem conceptes com el de diglòssia o situació de llengües que tenen més presència social que altres, que és un fenomen habitual. Al Regne Unit, per exemple, seria completament normal que, en algunes regions del País de Gal·les, un resident immigrat d’Anglaterra es trobara amb el fet real que conèixer la llengua gal·lesa és una bona manera de facilitar-li la integració i la convivència.

LLENGUA

 El webcongrés ofereix els següents webinaris:

  • 5 dedicats a les llengües en contacte en una sèrie de països del món: Bèlgica, Canadà, França, Süissa i Croàcia.
  • Dos dedicats a l’emigració: Els valencians a Hartford, Connecticut, EUA; els catalans a Buenos Aires.
  • Tres sobre immigrants lingüístics als països de parla catalana: Donatella Siviero (Itàlia); Hans-Ingo Raddatz (Alemanya); Jon Landa (Espanya). Tres al·lòfons expliquen la seua fascinació per la llengua i cultura catalana. 

Ací trobareu un exemple de valencians emigrants a Nova York:
Entre el 1906 i el 1920, prop de 15.000 valencians, sobretot de la Marina Alta i la Safor, però també de les comarques veïnes i d’altres municipis més allunyats, van decidir emigrar al Canadà i als Estats Units. Fugien de la misèria i dels abusos. I per buscar el pa i el futur que ací no tenien no els va importar travessar l’Atlàntic i arribar a uns països de llengua estranya i cultura diferent. Molts van aconseguir el seu objectiu i quan van tornar, ho feien amb els diners suficients per comprar una casa i les terres que necessitaven per a sentir-se més lliures. Molts altres, però, es van topar el 1921, acabats d’arribar, contra una crisi econòmica que els va deixar sense faena, els va fer patir fam i els va obligar a tornar a casa sense un duro en la butxaca.

ACTIVITAT: Visioneu els següents vídeos i indiqueu els motius i les conseqüències de la marxa de valencians a Nova York.

En grup: Trieu un altre webinar que us agradaria escoltar per presentar a classe el que considereu de més interés i per a participar en el fòrum de la web del Congrés amb l'autor preparant-li unes preguntes.



CULTURA

La creació artística també té lloc en aquesta iniciativa amb una sèrie de nou webinaris sobre textos d’interès cultural. A la pàgina web es penjaran dossiers amb propostes de treball. Els textos comentats són:

  • ProsaLa plaça del DiamantLa pell fredaDiccionari per a ociosos, Matèria de Bretanya

  • Poesia: Ausiàs March; Vicent Andrés Estellés; Maria-Mercè Marçal.
  • TeatreEl mètode Grönholm.
  • CinemaL’illa de l’holandès.
ACTIVITAT: Visioneu el tràiler de les pel·lícules i destaqueu els gèneres i subgèneres que es poden barrejar. Esbrineu de quin autor és la novel·la i l'obra de teatre que adapten i veieu la pel·lícula sencera o llegiu les obres per presentar-les si voleu pujar nota.





  • CATALAN’S GOT TALENT

  • L’apartat lúdic cerca fomentar la participació d’una forma més creativa. “Catalan’s Got Talent” oferirà un fòrum per a la contribució dinàmica amb:
    👉 recitals de poemes, cançons, etc.

  • 👉 actuacions, improvisacions dramàtiques sobre temes i textos relacionats
  • 👉 concurs de ‘rap’ i similar.

  • ACTIVITAT en grup: elaboreu un videopema dels que heu triat per a comentar de Joan Fuster. Presenteu-lo a classe i comenteu el tema, el contingut, els principals recursos mètrics i les figures retòriques. 
Ací teniu un exemple d'un rap amb un poema d'Estellés. Us atreviu també a fer-ne un amb un poema de Joan Fuster?

  • Per a pujar nota: podeu participar en la secció Català al vostre centre on els estudiants expliquen com s'usa el valencià en el seu Institut o a la seua ciutat. Veieu ací una mostra:


    Certificació

    Tota participació comptarà amb un certificat de la Universitat de Cambridge en 3 categories segons la participació que es faça:
    - Certificat d’assistència;
    - Certificat d’assistència i contribució acadèmica;
    - Certificat d’assistència, contribució acadèmica i/o “Catalan’s Got Talent”.


    Participació

    La inscripció s’efectuarà en la pàgina web del congrés que serà accessible per a ordinador, tauleta i mòbil en aquest enllaç. A l’inici i a la conclusió del congrés s’omplirà un formulari per avaluar la iniciativa.

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada