dimarts, 28 de desembre de 2021

8. Teatre: LA TEMPESTA de Shakespeare

En aquesta avaluació anirem al teatre per a veure LA TEMPESTAuna de les obres més populars de Shakespeare, possiblement la darrera, per això ha estat vista com un testament literari en forma de teatre. Va ser escrita i estrenada a 1611. Tracta temes com l'ambició, la traïció, la venjança i la redempció, dins d'un ambient que barreja el sobrenatural amb el terrenal. El personatge principal de la Tempesta, el mag Pròsper, tanca l'obra amb un recordat monòleg, que s'ha convertit en una de les frases més citades de Shakespeare al llarg dels segles: "Estem fets de la mateixa substància que els somnis. El nostre petit món està envoltat de somnis."


L'obra es representa en el teatre Rialto amb el preu de 3€ per a estudiant en sessió matinal
els dimecres de febrer de 10.30 a 12 h. (amb col·loqui postfunció amb les actrius, actors i director de l'espectacle). 

Shakespeare és conegut per la seva afició a crear personatges femenins més forts que els dels seus escriptors contemporanis i molts dels seus successors, una llista de dones poderoses encapçalades per Lady Macbeth a "Macbeth". Considereu que en el Tirant també apareixen aquests personatges femenins forts? En LA TEMPESTA s’agermanen la densitat filosòfica i dramàtica amb els elements de la comèdia més popular.  Aquests dos gèneres apareixen també en el Tirant? En quins moments?
Quines altres coincidències veieu entre les dues obres?

Tirant és un pas de la novel·la de cavalleries, un gènere amb un codi molt marcat, cap al Renaixement, on conviuen la retòrica medieval amb la col·loquialitat i la vivor de l’humanisme. I és molt bona: és divertida, té eros, té thanatosCervantes ja destacava que els cavallers del Tirant “moren a casa seva, mengen, dormen, fan testament abans de morir”... 

Hi ha tot un seguit de detalls de la vida quotidiana que li donen una gran modernitat per l’època. El Tirant és actual i té personatges de carn i ossos. Per això ha perviscut fins ara. No és de cartó pedra; i toca els temes fonamentals de la vida, de l’amor, de la mort i admet moltes lectures. Hi ha diversitat de gèneres —hi ha sermons, numeracions, relats que es tanquen en ells mateixos i trames laterals—, però és una novel·la i, probablement, si atenem a les mirades alienes al nostre àmbit cultural, la primera novel·la moderna europea. I la millor, com diu Cervantes. Trobeu aquests valors de modernitat també en l'obra de Shakespeare? Expliqueu on es poden trobar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada