diumenge, 21 de març de 2021

C.0. Exposició de Carmelina Sánchez-Cutillas

Visitarem l'exposició de Carmelina Sánchez-Cutillas, escriptora de l'any, de la qual vam llegir els seus versos el Dia de la Dona. En l'exposició es fa un recorregut per la vida i obra de Sánchez-Cutillas, considerada una de les grans escriptores, investigadores i intel·lectuals del segle XX.

 

Per delebrar del Dia de la Poesia llegim un dels seus poemes i el comentem:

N’estàs contenta?, em pregunte

cada dia en llevar-me del llit. 

Estàs contenta d’ésser dona?

I en arribar la nit, pense

en tot açò, car m’ajuda

a pensar-ho la son dels altres.

I és aleshores quan se me’n fuig

la llibertat i fins i tot

l’orgull, com dos lladrets alegres.

Malgrat això, de matinada, 

retornaran a mi en silenci

fidels al sexe que em donaren,

al ganxet i a tot el vell einam

que em defineix, que ens defineix.

[«Fidelitat», Conjugació en primera persona (1969)]

En aquest poema el jo poètic es desdobla en el poema per dialogar amb si mateixa sobre la condició de dona. Es pregunta si està contenta de ser-ho, però no acaba de donar una resposta literal. Quina creus que seria aquesta resposta? Justifica per què. 

👉 Sovint, en els textos literaris, els personatges tenen atributs, és a dir, objectes o peces de roba o característiques que ajuden el lector a identificar el paper que tenen en la història. Localitza de quins atributs parla el jo poètic en la darrera part del poema i esbrina per què diuen que la defineixen. A quin nosaltres fa referència l’últim vers del poema? A quina fidelitat creus que es refereix el títol del poema? 

En l'exposició cadascú triarà un tauler per fer una ressenya a classe sobre quin és el tema de cada tauler i el que s’explica, amb una selecció de paraules de l’autora. 


Per fer la ressenya, comenceu posant-li un títol, indiqueu l'autor o autors de l'exposició, durada, lloc on es pot veure i seguiu la següent estructura: 


En la introducció, indiqueu el tìtol i el tema del vostre tauler. Després, resumiu la informació més destacada i comenteu el que us ha cridat més l'atenció de les imatges i del contingut.

Finalment, trieu els versos o les paraules de l'autora que us agraden més.

👉 Llegiu el còmic sobre Carmelina que trobareu en l'enllaç i comenteu el que us ha cridat més l'atenció de la seua vida i obra, els llocs on va viure i el tipus d'obres que va escriure.


Cap comentari:

Publica un comentari